Proiectele Noastre

SUPER HALLOWEEN PARTY 2011

« SUPER HALLOWEEN PARTY »
31 Octombrie 2011 - vezi şi HALLOWEEN PARTY 2010
ora 10.00 - Casa Studentilor Timisoara

« POVESTIRI HORROR »
lecturi si autori surpriza...
31 Octombrie 2011
ora 18.00 - American Corner Timisoara

Colaborarea dintre mine ca şi actor şi Biblioteca Judeţeana Timiş este la fel de veche ca şi popasul meu pe meleaguri bănăţene, mai exact , numără cam 15 toamne; paşii mi-au fost îndreptaţi înspre aici de către colegul şi minunatul om - Mircea Belu - a cărui prietenie îmi va stărui mereu în suflet.

Încet, încet întâlnirile s-au extins către American Corner Timişoara şi astfel am avut ocazia să realizăm împreună o serie de minunate evenimente, dedicate cu precădere copiilor şi tinerilor, având ca punct de plecare diverse momente de sărbătoare de peste an, "americane" şi nu numai: Halloween, Christmas, 1-st of June, etc.

Cu o largă experienţă în domeniul activităţilor cu şi pentru copii, Asociaţia Culturală "Pentagon", ONG-ul pe care îl prezidez şi prin care iniţiez aceste evenimente, a organizat anul acesta în colaborare cu American Corner Timişoara din cadrul Bibliotecii Judeţene Timiş, evenimentul tematic « Halloween Party », ajuns la a V-a ediţie. Alături de acest eveniment stau mărturie privind experienţa organizaţiei nonguvernamentale in privinţa evenimentelor pentru copii, celelalte manifestări iniţiate, dintre care: Festivalul de Teatru pentru Copii şi Tineri "Copil in Europa", evenimentele "Toţi copiii in strada", "Poveste de Crăciun.... despre cum să fii mai darnic şi mai bun", ş.a.m.d.

Pentru copii Halloween-ul este un prilej de veselie, de zâmbete, de a fi alături de prieteni, de colegi, costumaţi tematic - adică altfel decat o fac zi de zi. Deşi ştim ca este o "sărbătoare împrumutată", manifestarea de faţă şi-a propus să dedice tuturor copiilor participanţi un spaţiu şi un timp de poveste, numai al lor, mai exact, un spaţiu în colţul american. Pentru aceasta am pus la cale numeroase puncte de atracţie, acestea fiind si extrem de consistente, pentru a capta interesul micuţilor şi a satisface cele mai serioase pretenţii ale acestora.

Evenimentul principal a avut loc in data de 31 octombrie 2011- intre orele 10.00 si 13.00 – pe scena Casei de Cultură a Studenţilor Timişoara, dar acesta a avut ca şi laborator de creaţie proprie, perioada cuprinsa intre 14 şi 31 octombrie 2011, răstimp în care micuţii implicaţi, împreuna cu coordonatorii de proiect, au creat o serie de măşti de Halloween, picturi, grafică, decoruri, etc.

Întregul spaţiu a fost inundat de o mulţime de lumini extraordinare, atât de la lumânările decorative, cât şi de la echipamentele pe care le-am pus la dispoziţia evenimentului şi care generau fum, lasere, steluţe, licurici si alte asemenea. Este evident că am avut şi o coloana sonora absolut "înfricoşătoare" care a întregit atmosfera mult aşteptata de micuţii prezenţi.

Ceea ce doresc sa amintesc, căci mi se pare într-adevăr demn de reţinut, este atmosfera nemaipomenită care s-a creeat acolo şi faptul că starea de spirit a tuturor participanţilor era deosebit de bună, plină de bucurie, prietenie si veselie. Eu întruchipam un personaj plin de pene, dintr-un trib canibal si mă numeam "Prinţesa Osi" iar ajutoarele mele au fost doi tineri membri ai asociaţiei, Laura Sărăcin care o intruchipa pe "Magiciana Lala" si Beniamin Ilaş care era "Cavalerul Beni"; la inceput aceştia fiind înmărmuriţi, a trebuit să încercăm - eu şi copiii - o serie de vrăji şi incantaţii în speranţa că îi vom readuce la viaţă. Ca de fiecare dată copiii au găsit o mulţime de soluţii, care mai de care mai năstruşnice, le-am încercat împreuna pe toate şi… varianta salvatoare a fost una la care nimeni nu s-a aşteptat: "Cot-co-dac!!!". Personajele au înviat… toţi eram mulţumiţi şi gata sa începem… să continuăm să ne distrăm.

Fiindcă am fost perfect organizaţi, am ştiut aşadar să îi coordonăm pe toţi cei prezenţi, să le dăm impulsul necesar şi să le acordăm şi libertatea necesară; astfel copiii au fost extrem de comunicativi şi de receptivi la tot ceea le-am propus, fie că era vorba de transformat in mumii de hartie sau de parada costumelor prezentate de ei sau de încercarea puterilor şi măsurarea muşchilor. Laolalta mici şi mari, copii de clasele a I-a, a II-a, a III-a şi a V-a, impreună cu învaţătoarele si profesoarele care nu puteau sta deoparte, cu parinţii care se amuzau copios şi cu greu rezistau să nu urce pe scenă să traga şi ei de sfoară şi cu noi animatorii, bineînţeles, ne-am distrat copios şi la sfârşit ne-am intrebat cu toţii "Cuuuum, deja s-a terminaaat?!?". Nu mai încape vorbă că noi, ca şi animatori, eram intr-o permanentă comunicare verbală si non-verbală, pricinuită întâi şi-ntâi de faptul că au fost prezenţi mult mai mulţi copii decât veneau de obicei la un astfel de eveniment; acest fapt ne-a pus puţin in gardă şi trecând peste "waw!-ul" primului minut – când am vazut câţi erau!!! – i-am condus pe toţi deopotrivă în lumea poveştilor de Halloween, cu multe zâmbete de bucurie şi de veselie. Cel mai bun feed-back pe care l-am primit şi anul acesta şi pe care îl aşteptăm an de an la evenimentele noastre, a fost: "Osi, la anul în ce ne costumăm? Aha… Ştiu!" Şi aici incepea inşiruirea variantelor… Şi când se întâmplă asta, ştii că tot efortul a meritat şi că nu a fost zadarnică strădania noastra a tuturor.

Împreună am creeat obiecte specifice în cadrul atelierelor ad-hoc, am împodobit spaţiul cu obiecte tematice, am cântat, am dansat, am recitat, am făcut muuuuuulte concursuri si jocuri de toate felurile, momente speciale cu tematică specifică, am vizionat un filmuleţ despre Halloween, în timp ce am degustat din bunătăţile puse la cale de organizatori … mmm… mere şi pere în ciocolată şi alte cele pentru care s-a încins o adevărată competiţie… şi dupa ce am fost cât se poate de năzdrăvani, ne-am oprit pentru o clipă din zbenguială, să ne primim diplomele de participare la eveniment.

Le-am explicat copiilor, deasemenea, care sunt originile evenimentului; Halloween este o sărbatoare de origine celtică ce s-a raspandit in secolul al XIX-lea prin intermediul imigranţilor irlandezi din SUA. Numele provine din limba engleză de la expresia "All Hallows Even" adică sărbătoarea creştină a tuturor sfinţilor. Halloween a ajuns să fie asociat cu aceasta sarbatoare in ţările unde predomină creştinismul catolic şi protestant, deoarece în aceste culte creştine, ziua tuturor sfinţilor este sărbătorită pe 1 noiembrie.

Specific pentru Halloween este dovleacul cioplit, care reprezintă Lanterna lui Jack, iar obiceiul de a face o faţă dintr-un dovleac şi introducerea unei lanterne in interior (la americani este numit dovleacul Jack) provine din folclorul irlandez.

Povestea spune că un barbat pe nume Jack, cunoscut ca un bețiv și un trișor, l-a păcălit pe diavol să se urce într-un copac. Apoi Jack a cioplit imaginea unei cruci pe trunchiul copacului, reușind să captureze diavolul în copac. Jack a făcut un pact cu acesta cum că, dacă nu-l va mai păcăli, îl va lăsa să coboare din copac. Conform tradiției, după ce Jack a murit, acesta nu a fost primit în rai datorita metodelor sale diavolești, dar nu i s-a permis nici intrarea in iad deoarece l-a păcălit pe diavol. În schimb, diavolul i-a dat doar o torță pentru a-și lumina drumul prin întuneric, iar acesta era plasată într-un nap pentru a menține flacăra pentru o perioadă mai lungă de timp.

Sprijinul principal a fost oferit organizatorilor de Casa de Cultură a Sudenţilor. Ne-au fost parteneri la această reuşită ediţie mai multe şcoli: Colegiul Naţional Bănăţean, Liceul William Shakespeare, Şcoala CSEI PP Neveanu, fiecare aducându-şi aportul în felul său pentru a creea o atmosferă deosebită şi pentru ca toţi copiii participanţi să rămană cu amintiri frumoase şi de ce nu… să devină cititori practicanţi şi dedicaţi ai cărţilor şi materialelor puse la dispoziţie de către Biblioteca Judeţeana Timiş şi American Corner Timişoara.

Voia bună, distracţia şi cadourile nu au lipsit, fireşte, de la această sărbatoare a copiilor, a bucuriei şi a noastră, despărţindu-ne cu gândul la costumele fantastice pe care le vom improviza pentru ediţia următoare…

halloween 2011


After Halloween Party - articol

 

Participanti la Halloween 2011

Colegiul National Banatean:
Clasa a V-a B (11 copii)
Andreea Buzarin - Diriginta
Mircea Ionut Pandele; Valentin Costin; Ioana Savoiu; Adelina Vanatoru; Casian Kosma; Caterina Kery; Loredana Campan; Melania Margineanu; Lisa Balazs; Andrada Tarnovean; Daniel Isachi; Sergiu Halmagean (a V-a F)

Colegiul National Banatean:
Clasa a I-a E (18 copii)
Slavita Momir - Invatatoare
Pribeanu Daniela - Prof. Engleza
Marincas Alex; Haracicu Dragos; Micec Maia; Vincze Sara; Vincze Rebeca; Manea Alexandru; Balanescu Paul; Hutuleac Iasmina; Marescu Anca; Albotica Adriana; Paun Andrei; Florea Andreea; Toman Cristian; Matei Larisa; Agafitei Razvan; Lazar Miroslav; Szabo Alexandru

Colegiul National Banatean:
Clasa a IV-a C (15 copii)
Luminita Josu - Invatatoare
Nan Silvia; Nan Giulia; Rosca Timeea; Ciurean Cosmina; Iustin Dayana; Radu Denisa; Pop Antonia; Szekeres Daniela; Ursulean Francesca; Rosca Teodora; Asaftei Ioanna; Radu Cojocaru; Velcea Andreea; Velcea Valentin; Balaci Raoul

Lic. W Shakespeare:
Clasa a II-a (20 copii)
Carla Barna; Filip Barna; Doroteea Bockzei; Amalia Bokzcei; Mihnea Tamas; Ana Maria Seculin; Letitia Menteanu; Paul Spatar; Ana Vasi; Anisia Stanculescu; Melisa Popa; David Nazare; Daria Puican; Diana Boglut; Alexandra Bejan; Raul Micula; Alex Paven; Eveline Muresan; Iasmina Sima

Sc. CSEI PP Neveanu: (5 copii)
Prof. ED. PLASTICA - SZABO LACRAMIOARA MONICA
Prof. VERSIGAN DANIELA (mastile)
Tudor Simona; Rosca Cristina; Butucaru Ciprian; Sanislai Roxana; Pascariu Cosmin

Animatori:
Printesa Osi - actor Ana Maria Pandele Andone
Magiciana Lala - Laura Daniela Sărăcin - membra a Trupei de teatru "În Pom"
Cavalerul Beni - Beniamin Matei Călin Ilaş - membru al Trupei de teatru "În Pom"

Grafica si montaj:
Matei Muntiu

Multumim pentru ajutorul deosebit dnilor: Calin Murariu de la American Corner Timisoara, dnului Sebastian Ciocan de la Biblioteca Judeteana Timis si dnei Anca Corescu de la Casa Studentilor Timisoara.
Deasemenea, multumim pentru sprijin dnelor: Nicoleta Vasi, Liana Balazs si Gabriela Isachi.


Parteneri media:

Links:
Ora de Timis
Agenda

Un proiect:

Parteneri:

 


Calendar

 • Information
  21 Decembrie 2019

  POVESTE DE CRĂCIUN (XI)

  …Despre cum să fii mai darnic şi mai bun… Ediția a XI-a, 21 - 23 Decembrie 2019  vezi şi...
 • Information
  08 Decembrie 2019

  Sania lui Moș Crăciun

  data: duminică 8.12.2019, ora 17locul: Liceul Piarist Gerhardium
 • Information
  02 Decembrie 2019

  Nopți Albe

  Spectacol invitat în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru Tineri și Copii "Copil...
 • Information
  01 Decembrie 2019

  I'm Not My M!stakes

  01.12.2019 ora 17.30 Casa Tineretului (FITT), Timișoara O producție realizată în cadrul workshopului...
 • Information
  30 Noiembrie 2019

  Mergi pe drumul tău!

  Spectacol invitat 30.11.2019 în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru Tineri și...

SUSȚINE EDUCAȚIA PRIN CULTURĂ
direcţionând 2% din impozitul pe venit

 

Alătură-te nouă!

Înscrie-te în asociaţia noastră