Proiectele Noastre

Un vis... presa internă şi externă

Spectacol de teatru al trupei „Impact” a detinutilor din Penitenciarul Timisoara
Spectacol de Ana-Maria Pandele Andone
Scenariu colectiv

Impresii in presa internationala si nationala

En Roumanie, un festival de théatre par des prisonniers - Ouest France
Ils vivent derrière les barreaux. Mais sur la scène d'un grand théatre bucarestois, des dizaines de détenus se sentent à nouveau libres. "Exit", le festival de théatre pour les détenus de Roumanie vise à les soutenir ainsi dans leur intégration future.


Ziua de Vest - FLORIN PUSCAS

„Cel mai bun spectacol din festival”

Noua detinuti din Timisoara au participat la punerea in scena a piesei regizate de Ana-Maria Pandele Andone, actrita la Teatrul National Timisoara si presedinte al Asociatiei Culturale Pentagon. Piesa "Un vis..." s-a bucurat de ovatiile publicului si aprecierile organizatorilor, desi, din lipsa de fonduri, festivalul nu a fost conceput sub forma de concurs. "A fost cel mai bun spectacol din festival", a fost parerea lui Ioan Bala, directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Talentul si seriozitatea detinutilor-actori au dat nastere unui spectacol de calitate, care urmeaza sa mai fie sustinut si in alte orase ale tarii. "Din punctul meu de vedere, a fost ca si cum am fi luat Oscarul, pentru ca s-a legat o mare incredere intre mine, ca regizor si coordonator de proiect, si baietii cu care am lucrat, astfel incat a iesit un spectacol foarte bun. Am lucrat ca voluntar, atat eu, cat si cei care au facut materialul pentru proiectie, cei care au facut caietele-program si cei care au facut grafica de afise si pliante. Am avut sprijinul Teatrului National Timisoara, in ceea ce priveste tehnica. Ni s-au pus la dispozitie si oameni care sa ne familiarizeze cu toate echipamentele respective. E impresionant cum oamenii au reusit sa se motiveze, doar pentru ca au vrut sa faca un lucru bun, chiar si fara bani", a declarat Ana-Maria Pandele Andone.

mai mult in Ziua de Vest»


Penitenciarul ca scoala dramaturgica

Renasterea Banateana 27.10.2010

detinuti 1

detinuti 2

Desi nu are anvergura culturala pe care ar merita-o, Timisoara exceleaza, totusi, pe taram spiritual, mai ales in artele spectacolului. De aceea, este foarte dificil sa impui atentiei o reprezentatie, mai ales daca ea vine dinspre zona neprofesionistilor. Cu toate acestea, spectacolul prezentat ieri, in avanpremiera, pe scena Casei Tineretului, intitulat „Un vis..." si coordonat de regizoarea Ana-Maria Pandele Andone, are datele unui eveniment cultural de referinta - sala, arhiplina, confirmand aceasta eticheta prin ropote de aplauze. Este adevarat, numele actorilor - Andrei Grigoriu, Ciprian Lupsa, Daniel Dragut, Adrian Buge, Ioan Rusu, Ionut Soimosan, Antal Norbert si Silviu Gavrila - nu au mai figurat pana acum pe vreun afis. Deocamdata, cel putin, pentru ca prestatia de ieri probeaza ca au, cu totii, un potential dramatic inca neexplorat, dublat de o autenticitate a trairii care vine - din pacate - dintr-o experienta de viata neexemplara: cei opt actori sunt, s-o spunem, detinuti care-si ispasesc pedeapsa la Penitenciarul Timisoara. Spectacolul, care va putea fi vazut maine, de la ora 14, la Casa Studentilor, iar luni, de la aceeasi ora, la Teatrul “Merlin”, a fost conceput pentru publicul adolescent, cu decupaje de scena cotidiana realiste (mai ales cele sase monologuri, axate pe “reteta” primei intalniri dintre o fata si un baiat), cu replici savuroase, un joc credibil al actorilor si un plan mai adanc al intelegerii vietii. Povestea nascocita de cei opt-plus-unu exploreaza dilemele tineretii si dezvaluie, neprovocator, unele din cauzele “caderii in pacat” a generatiei necoapte. Campioana a proiectelor educatiei prin arta, Ana-Maria Pandele merita toate aplauzele. Le merita si colectivul tehnic, dar mai ales le merita cei opt actori. Iar daca vor reusi sa demonstreze ca pot invata la fel de profesionist lectia de viata ca si pe cea de teatru, vor avea parte, la fel de meritat, si de aplauzele proprii. (L.N.)


Interviu TVR Timisoara


Televiziunea Analog - Interviu cu Ana-Maria Pandele Andone

 

Scene din spectacol filmate de Televiziunea Analog:


mai multe aici »
Televiziunea Analog: articol "Un vis..." de Andreea Medinschi-Niculescu


tvt89

“Un vis”. Asta au pus in scena detinutii de la Penitenciarul din Timisoara. Si chiar daca sunt deja obisnuiti cu scena, tinerii au avut emotii si de data aceasta, pentru ca piesa pe care au jucat-o reprezinta o parte din viata fiecaruia.

Detinutii au fost ajutati sa puna piesa in scena si de actorii de la Teatrul Merlin din Timisoara. Artistii nu sunt la primul proiect de aceasta factura, si spun ca vor colabora in continuare cu persoanele private de libertate.

“Noi avem astfel de colaborari, care speram sa ii ajute si mai departe, in reintegrarea lor sociala. Am descoperit adevarate talente intre ei.” Ana-Maria Pandele Andone, actrita

Cei sapte detinuti nu vor sa se opreasca aici. Ei vor mai avea doua reprezentatii ale piesei “Un Vis”, iar apoi, tinerii si-au propus sa continue sa scrie si sa puna in scena alte piese noi.

Bianca Dichis (TVT89)


Actorii-detinuti joaca pentru... "Un vis"

Asociatia Culturala "Pentagon", impreuna cu Teatrul National Timisoara si Penitenciarul Timisoara deruleaza, pe parcursul acestui an, proiectul "Un vis...", care are ca scop implicarea detinutilor in realizarea unei piese de teatru. "Conditia esentiala pentru ca acest spectacol sa existe era ca la Penitenciarul Timisoara sa gasesc oameni pasionati de teatru, care doresc si au ceva de spus. I-am gasit, i-am cunoscut si totul s-a legat ca intr-un vis. Detinutii nu sunt niste oameni bau-bau, sunt oameni care au trait niste drame si care acum sunt acolo sa-si ispaseasca pedeapsa. Am incercat sa le deslusesc cateva din tainele actorului: le-am vorbit despre faptul ca perfecta articulatie a cuvintelor este, de fapt, prima indatorire a actorului, as zice politetea acestuia. Le-am vorbit despre acuratetea si precizia textului, despre nevoia de simplitate plina de caldura omeneasca, despre a cauta libertatea dinlauntru, caci ce alta temnita e mai intunecata decat adancul propriului nostru suflet? Ce temnicer mai necrutator cunoastem, decat noi insine?", ne-a spus actrita Ana-Maria Pandele, presedinta Asociatiei Culturale "Pentagon".

Spectacolul care ii va avea ca actori principali pe o parte dintre artistii in zeghe de la penitenciarul timisorean va avea loc la sfarsitul acestei luni si va fi montat pe scenele Teatrului pentru Copii si Tineret "Merlin” din Timisoara, Casei Tineretului si pe cea a Casei Studentilor din Timisoara.

OFELIA HERGHELEGIU (Renasterea Banateana)


Parteneri media:

Afis2vis

Link-uri:

24 FUN
Asii Romani
Timisoreni.ro
Blog
Televiziunea Analog
Port.ro

Un proiect:

Cu sprijinul:

  


Calendar

 • Information
  21 Decembrie 2019

  POVESTE DE CRĂCIUN (XI)

  …Despre cum să fii mai darnic şi mai bun… Ediția a XI-a, 21 - 23 Decembrie 2019  vezi şi...
 • Information
  08 Decembrie 2019

  Sania lui Moș Crăciun

  data: duminică 8.12.2019, ora 17locul: Liceul Piarist Gerhardium
 • Information
  02 Decembrie 2019

  Nopți Albe

  Spectacol invitat în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru Tineri și Copii "Copil...
 • Information
  01 Decembrie 2019

  I'm Not My M!stakes

  01.12.2019 ora 17.30 Casa Tineretului (FITT), Timișoara O producție realizată în cadrul workshopului...
 • Information
  30 Noiembrie 2019

  Mergi pe drumul tău!

  Spectacol invitat 30.11.2019 în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru Tineri și...

SUSȚINE EDUCAȚIA PRIN CULTURĂ
direcţionând 2% din impozitul pe venit

 

Alătură-te nouă!

Înscrie-te în asociaţia noastră