Festivalul de teatru "Copil în Europa"
Festivalul de teatru pentru Copii și Tineret "Copil în Europa" (IV)
Ediția a IV-a
2-3 Iunie 2011, la Teatrul pentru Copii şi Tineret "Merlin"
vezi şi ediţiile anterioare
Teatrul "Merlin"
Adresa: B-dul Regele Carol I
(denumire veche: Tineretii, Cartier: IOSEFIN), Nr. 3
Telefon: 0256/493049
Fax: 0256/493029
Festivalul se desfasoara in SALA DE SPECTACOLE A TEATRULUI DE PAPUSI „MERLIN” Timisoara - Bdul Regele Carol (fost Tineretii) Nr. 3
Festivitatea de premiere se va desfasura la Iulius Mall Timisoara
Str. Aristide Demetriade Nr. 1 (pe scena din zona food-court)
Ana-Maria Pandele Andone - Evenimentele lunii Iunie 2011
"Dati-ne un motiv si noi il vom transforma
intr-un moment de neuitat!"
"...De la joaca la joc- un pas spre arta..."
Acest festival s-a nascut dintr-o mare pasiune de a construi si de a pune sub auspiciile Thaliei copii pasionati de arta spectacolului de teatru.
Fireste- ca orice inceput- nu a fost usor dar, cum spunea un ilustru predecesor: „Lumea nu e a celor care pot ci a celor care vor!”. Iar noi… am vrut!!!!!! Au aparut diverse motive de fervoare si doar faptul ca un Titu Maiorescu ne soptea in urechi : „Unde exista o necesitate trebuie sa fie si o posibilitate!”. ne facea sa mergem mai departe... si sa vrem in continuare...
Noi ii dorim copilului nostru- „festival” ani multi… la cat mai multe editii, la cat mai multi participanti si la cat mai interesante moduri de abordare!!!
Presedinte,
actor, Ana- Maria Pandele Andone
Cu o largă experientă în domeniul activitătilor cu și pentru copii sau tineri, Asociatia Culturală „Pentagon”, reprezentata de dna actor Ana-Maria Pandele Andone, initiatoarea si coordonatoarea evenimentului, cu sprijinul Consiliului Judetean Timiș, al Inspectoratului Școlar Judetean Timiș si nu in ultimul rand al partenerilor si al sponsorilor, organizează în perioada 2 - 3 Iunie 2011 Festivalul de Teatru pentru Copii și Tineri „Copil în Europa”, ediția a IV-a.
Manifestarea își propune la această a patra editie să adune sub auspiciile Thaliei elevii din Timișoara și nu numai, într-un festival-concurs de teatru, care va cuprinde deopotriva atat spectacole, one-man-showri, cat și ateliere deosebite, specifice artelor scenice, teatrale si plastice.
Această întâlnire a trupelor de teatru si a personalitatilor prezente, se dorește a fi o evaluare a fenomenului teatral în rândurile tineretului școlar și totodată a interesului spre această activitate; o reuniune a iubitorilor Thaliei sub reflectoarele timisorene, ce urmărește dezvoltarea personalitătii creative, a expresivitătii afective, a cultivării sentimentului de prietenie și conlucrare, întelegerea conditiei umane, realizarea unor schimburi de idei, concepte despre mișcarea teatrală natională, sau alte forme de exprimare artistică în rândul tineretului.
Totodata, prin atelierele de creatie propuse si prin spectacolele invitate in afara concursului, dorim sa le deschidem copiilor prezenti orizonturi cat mai largi si sa le ascutim perceptiile in ceea ce priveste fenomenul artistic in general.
Multumim tuturor acelora care au sprijinit în orice fel aceasta editie a festivalului și le promitem că, punctul final al acestuia nu înseamnă sfârșitul, ci poate un bun motiv pentru începutul unei alte editii - tot pentru copiii din urbea noastra și despre faptele lor cultural - artistice.
Acestea fiind spuse, va adresam un prietenos: „Bine ati venit la festival!!!”
Din presă:
Elevii-actori din școlile timișene se întâlnesc în festival
Cea de-a patra editie a Festivalului national de teatru pentru copii și tineret „Copil în Europa” de la Timișoara se va desfășura mâine și poimâine, pe scena Teatrului „Merlin” – a anuntat ieri actrita Anamaria Pandele Andone, președinta festivalului. Organizat de asociatia culturală „Pentagon”, Teatrul „Merlin”, Teatrul National „Mihai Eminescu” și Consiliul Judetean Timiș, evenimentul va reuni, în această editie, un număr record de trupe participante, cele mai multe dintre ele având palmarese pe care le pot invidia și trupele profesioniste. Vor urca pe scenă, într-o confruntare prietenească a talentelor, trupele timișorene „Hoolegans” (Colegiul „C.D. Loga”), „Playng Will” (Liceul „W. Shakespeare”), NIL și NIL-Junior (Liceul „N. Lenau”), „Creativ” (Liceul „J.L. Calderon”), „No 5” și „Random” (Liceul de Arte Plastice), „Cameleonii” și „Himera” (Liceul „Waldorf”), „Heavenly Hell” (Colegiul Bănătean), „În pom” (Grupul Poștă-Telecomunicatii), „Bea lăptic” și „Pedaforeis” (Liceul „Carmen Sylva”), „Persona” (Liceul „G. Moisil”), „Copiii de cristal” (Liceul „B. Bartok”), „Echo” (Colegiul „F.S. Nitti”), precum și trupele Colegiului „Ana Aslan” și Grupului Transporturi CF. S-au înscris, de asemenea, un mare număr de trupe de gimnaziu: „Masca”, „Danaide”, „Gong”, „Bittersweet Moments” și „Mozaic” (Școala „Avram Iancu”), „Floare de colt” (Școala 1), „Smartist” și „Răspândacii” (Școala 2), „Cromatic” (școala 11), „The Players” (Școala 22), „Formidabilii” și „Magni” (școala 25), „Copiii Soarelui” (Școala 30), precum și școlile rurale din Bulgăruș și Șag – în vreme ce școala din Coșteiu și Liceul „Logos” vor participa cu câte o expozitie colectivă de arte vizuale, iar Liceele „Henri Coandă”, CFR și „Iulian Dracea” vor fi reprezentate de soliști vocali, într-o sectiune specială a festivalului. Un juriu profesionist, condus de regizorul universitar Ștefan Andrei Darida, va decide asupra premiilor manifestării, al cărei gong de deschidere va bate mâine, la ora 11 fix. (L.N.)
Renașterea Bănăteană
Trupa “Hoolelogans” și-a reconfirmat valoarea
Laureata editiei de anul trecut a Festivalului national de teatru pentru copii și tineri “Copil în Europa” de la Timișoara, trupa “Hoolelogans” (foto) a Colegiului “C.D. Loga”, și-a reconfirmat valoarea, câștigând detașat și editia din acest an, a patra, a prestigioasei manifestări. Performanta este cu atât mai salutară, cu cât, în acest an, “Hoolelogans” a defilat cu o nouă garnitură de elevi-actori, care s-au dovedit însă la înăltimea palmaresului moștenit. Spectacolul cu care au intrat în concurs, “Târgul cu proști” de M. Ghersenzon, în regia lui Mihai Prejban, le-a adus actorilor de la “C.D. Loga” Marele Premiu al festivalului, dar și patru premii II de interpretare feminină, prin Valentina Miron, Paula Cioată, Oana Tode și Cristina Buda, plus premiul I de interpretare masculină, prin Claudiu Epureanu. La înăltime s-a situat și trupa “NIL Junior” a Liceului “N. Lenau”, care a câștigat premiul I pentru spectacol, cu piesa “Casting”, premiul II al sectiunii revenind trupei “Pedaforeris” de la Liceul “Carmen Sylva” (cu “Five o’clock”), iar premiul III, trupei „În pom” a Grupului Șoclar „Poștă-Telecomunicatii” (cu „A patra stare de agregare”). Actorii echipei „Playing Will” de la Liceul „W. Shakespeare” și-au adjudecat premiul special pentru coregrafie, premiul I pentru interpretare feminină a fost primit de Bianca Indoleanu, de la Liceul „Carmen Sylva”, iar premiul I al sectiunii „monolog” a revenit elevei Anca Vasuseanu de la Grupul Școlar „Transporturi Feroviare”. O figură frumoasă au făcut și reprezentantii Școlii „Avram Iancu” din Timișoara, care au obtinut celelalte două premii ale sectiunii „monolog” (prin Maria Clonda și Andreea Boar), precum și premiul III de la interpretare feminină (prin Ana Rădescu, la egalitate cu reprezentanta Liceului „N. Lenau”, Irina Beșileu).
Editia din acest an a festivalului „Copil prin Europa” a oferit ocazia să-și etaleze talentul actoricesc unui număr de peste 110 elevi de liceu și gimnaziu din Timișoara și din mai multe școli rurale (din rândul cărora s-a distins Școala din Bulgăruș, a cărei reprezentantă, Mălina Olariu, a obtinut mentiune pentru interpretare feminină), ilustrând astfel un fenomen cultural-educativ cu totul remarcabil în aceste vremuri de bulversări ale sistemului educational și social-economic: atractivitatea pe care teatrul școlar o exercită în rândurile elevilor și, deopotrivă, ale dascălilor cu adevărat preocupati de formarea elevilor lor. Chiar dacă, așa cum a observat și președintele juriului, regizorul universitar Ștefan Darida, editia din acest an nu a atins nivelul valoric al celei precedente (a cărei exigentă a fost confirmată inclusiv prin intrarea în facultăti de artă dramatică a mai multor laureati ai festivalului timișorean), laureatii anului 2011 pot fi convinși că premiile primite reprezintă o recunoaștere a valorii autentice. Merită toate felicitările deopotrivă institutia-gazdă, Teatrul „Merlin”, și asociatia organizatoare „Pentagon”, reprezentată prin doamna Anamaria Pandele Andone, actrită a Teatrului National „Mihai Eminescu” din Timișoara.
LAURENŢIU NISTORESCU - Renașterea Bănăteană
Parteneri:
Parteneri media:
Sponsori: