Festivalul de teatru "Copil în Europa"

Festivalul de teatru pentru Copii și Tineret "Copil în Europa" (III)

Ediția a III-a

7-8 Iunie 2010, la Teatrul pentru Copii şi Tineret "Merlin"

vezi și ediția 2009

Teatrul "Merlin"
Adresa: B-dul Regele Carol I
(denumire veche: Tineretii, Cartier: IOSEFIN), Nr. 3
Telefon: 0256/493049
Fax: 0256/493029
Iulius Mall
Adresa: Str. Aristide Demetriade 
(denumire veche: Demetriade aristide, Cartier: ANTENE, VIILOR,I.I.BRAD), Nr. 1
Telefon: 0256/406666

7.06 intre orele 11.00 si 18,00 la Teatrul Merlin Timisoara
8.06 intre orele 11.00 si 15.00 la Teatrul Merlin Timisoara
8.06 ora 18.00 Festivitatea de Premiere - la Iulius Mall Timisoara

 

Galerie Foto
III


"Dati-ne un motiv si noi il vom transforma

intr-un moment de neuitat!"

"...De la joaca la joc- un pas spre arta..."

 

Acest festival s-a nascut dintr-o mare pasiune de a construi si de a pune sub auspiciile Thaliei copii pasionati de arta spectacolului de teatru.

Fireste- ca orice inceput- nu a fost usor dar, cum spunea un ilustru predecesor: „Lumea nu e a celor care pot ci a celor care vor!”. Iar noi… am vrut!!!!!! Au aparut diverse motive de fervoare si doar faptul ca un Titu Maiorescu ne soptea in urechi : „Unde exista o necesitate trebuie sa fie si o posibilitate!”. ne facea sa mergem mai departe... si sa vrem in continuare...

Noi ii dorim copilului nostru- „festival” ani multi… la cat mai multe editii, la cat mai multi participanti si la cat mai interesante moduri de abordare!!!

Presedinte,
actor, Ana- Maria Pandele Andone


 

Cu o largă experientă în domeniul activitătilor cu și pentru copii sau tineri, Asociatia Culturală „Pentagon”, reprezentata de dna actor Ana-Maria Pandele Andone, initiatoarea si coordonatoarea evenimentului, cu sprijinul Consiliului Judetean Timiș, al Inspectoratului Școlar Judetean Timiș si nu in ultimul rand al partenerilor si al sponsorilor, organizează în perioada 7 - 8 Iunie 2010 Festivalul de Teatru pentru Copii și Tineri „Copil în Europa”, ediția a III-a
Manifestarea își propune la această a patra editie să adune sub auspiciile Thaliei elevii din Timișoara și nu numai, într-un festival-concurs de teatru, care va cuprinde deopotriva atat spectacole, one-man-showri, cat și ateliere deosebite, specifice artelor scenice, teatrale si plastice.

Această întâlnire a trupelor de teatru si a personalitatilor prezente, se dorește a fi o evaluare a fenomenului teatral în rândurile tineretului școlar și totodată a interesului spre această activitate; o reuniune a iubitorilor Thaliei sub reflectoarele timisorene, ce urmărește dezvoltarea personalitătii creative, a expresivitătii afective, a cultivării sentimentului de prietenie și conlucrare, întelegerea conditiei umane, realizarea unor schimburi de idei, concepte despre mișcarea teatrală natională, sau alte forme de exprimare artistică în rândul tineretului.

Totodata, prin atelierele de creatie propuse si prin spectacolele invitate in afara concursului, dorim sa le deschidem copiilor prezenti orizonturi cat mai largi si sa le ascutim perceptiile in ceea ce priveste fenomenul artistic in general.

Multumim tuturor acelora care au sprijinit în orice fel aceasta editie a festivalului și le promitem că, punctul final al acestuia nu înseamnă sfârșitul, ci poate un bun motiv pentru începutul unei alte editii - tot pentru copiii din urbea noastra și despre faptele lor cultural - artistice.

Acestea fiind spuse, va adresam un prietenos: „Bine ati venit la festival!!!”


Din presă:

Teatrul scolar timisorean merita o sectiune speciala la Festivalul Dramaturgiei Romanesti

De mai multi ani, cu o admirabila consecventa, cateva manifestari teatrale timisorene - in primul rand Festivalul national "Copil in Europa", ajuns la a treia editie, precum si Festivalul "Merlin" (rezervat scolilor cu alta limba de predare decat romana), care si-a consumat a XI-a editie - pun in lumina un fenomen cultural al tinerei generatii timisorene (si nu numai) demn de toata atentia: miscarea dramaturgica scolara. In prezent, ca urmare a daruirii unor cadre didactice, a implicarii unor actori si regizori profesionisti si mai ales a unei surprinzatoare (pentru cei care vad in tanarul actual doar o anexa a calculatorului) aderente a elevilor, numai in Timisoara functioneaza peste 30 de formatii, multe dintre ele cumuland, in dreptul unor nume devenite de patrimoniu cultural metropolitan, reusite nationale si chiar internationale cu care s-ar mandri si trupele teatrelor "pe bune". Am surprins, intr-un dialog rapid cu doamna Ana-Maria Pandele, actrita a Teatrului National "Mihai Eminescu" din Timisoara si, in calitate de presedinta a asociatiei culturale "Pentagon", initiatoare a Festivalului "Copil in Europa", cateva aspecte ale acestui fenomen.

- Cum apreciati ca a evoluat miscarea dramaturgica scolara de la o editie la alta? 

- Judecand dupa modul in care a evoluat festivalul nostru, putem vorbi despre o evolutie absolut fantastica a trupelor participante, in primul rand din punct de vedere numeric, dar si sub aspectul calitatii actului artistic. Ne place sa credem ca am contribuit la acest fenomen, prin initiativele noastre, in particular prin preocuparea de a adauga festivalului propriu-zis o suita de ateliere de creatie mai diversificata de la an la an, iar pentru viitoarele editii avem noi planuri si sperante in acest sens. Singura limitare de care ne lovim este cea a bugetului festivalului, problema asupra careia trebuie sa mai lucram.

- Ce potential credeti ca au scolile si liceele din Timisin privinta artelor scenice? 

- In acest moment, unitatile de invatamant din Timisoara si din judet sunt extrem de active din punctul de vedere al miscarii teatrale, al artelor scenice in general... Faptul este imbucurator, fireste: nu este deloc greu sa observi cum elevii doresc sa participe la actiuni teatrale, sa faca parte dintr-o trupa de teatru, sa-si insuseasca toate actiunile ce decurg din acest fapt. Iar daca tinerii actori sunt sustinuti de un coordonator de calitate, profesionist, atunci si calitatea produsului finit este mult mai mare.

- Considerati ca, dintre trupele care au evoluat anul acesta, sunt unele care ar putea fi invitate intr-o sectiune speciala a prestigiosului Festival al Dramaturgiei Romanesti de la Timisoara? 

- Sunt convinsa ca voi gasi deschiderea necesara in randul directiunii Teatrului National, daca le voi face o asemenea propunere. Intr-adevar, sunt cateva spectacole, laureate ale Festivalului "Copil in Europa" din acest an, care merita sa fie prezentate intr-o editie speciala a Festivalului Dramaturgiei Romanesti, ramane doar sa fie gasita o formula tehnica si organizatorica potrivita, de catre factorii de decizie majori ai FDR.

LAURENTIU NISTORESCU (Paralela 45)



 Parteneri:

Parteneri media:

Sponsori:

  

 

Parteneri:

 


Calendar

  • Information
    21 Decembrie 2019

    POVESTE DE CRĂCIUN (XI)

    …Despre cum să fii mai darnic şi mai bun… Ediția a XI-a, 21 - 23 Decembrie 2019  vezi şi...
  • Information
    08 Decembrie 2019

    Sania lui Moș Crăciun

    data: duminică 8.12.2019, ora 17locul: Liceul Piarist Gerhardium
  • Information
    02 Decembrie 2019

    Nopți Albe

    Spectacol invitat în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru Tineri și Copii "Copil...
  • Information
    01 Decembrie 2019

    I'm Not My M!stakes

    01.12.2019 ora 17.30 Casa Tineretului (FITT), Timișoara O producție realizată în cadrul workshopului...
  • Information
    30 Noiembrie 2019

    Mergi pe drumul tău!

    Spectacol invitat 30.11.2019 în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru Tineri și...

SUSȚINE EDUCAȚIA PRIN CULTURĂ
direcţionând 2% din impozitul pe venit

 

Alătură-te nouă!

Înscrie-te în asociaţia noastră