Festivalul de teatru "Copil în Europa"

~ * ~

WORKSHOP: Nevoi speciale- workshop de actorie

O fetiță care nu reușea să-și lege șireturile de la pantof în mai puțin de 25 de minute, pentru că era total incapabilă să-și coordoneze mișcările, și pe care părinții au adus-o la sanatoriu, ca pe un copil cu nevoi speciale, a ajuns, în momentul de față, una dintre cele mai mari actrițe ale teatrului și filmului american (ne povestește Oliver Sacks, un celebru psiholog, în cartea sa Despre barbatul care și-a confundat nevasta cu o pălărie, carte după care Peter Brook a făcut un la fel de celebru spectacol). Cum așa? Cum se poate să devii un actor, care controlează textul, personajul, ansamblul unui spectacol de teatru sau film, dacă ești un copil cu nevoi speciale, adică, în termeni vulgari, un handicapat?

Cu toții suntem „handicapați”, în adolescență, și chiar mult timp după. Toți suntem copii cu nevoi speciale, pe care le ascundem, în timp ce încercăm să le biruim. Ne simțim singuri și, deși facem toate eforturile să ne integrăm, nu reușim decât să ne simțim tot singuri.
Sper că acest workshop despre nevoile noastre speciale care ne vor ajuta să ne găsim pe noi înșine în teatru, ne va ajuta să ne simțim împreună.

~ * ~

Andreea Vulpe

AndreeaVulpe

Regizor și profesor de actorie la UNATC ”I. L. Caragiale”, București, Andreea Vulpe a debutat pe scena Studioului Cassandra cu spectacolul Regele Lear, de W. Shakespeare, în 1989. Timp de opt ani a fost regizor al Teatrului National București, unde și-a început cariera ca asistent de regie al producțiilor Hamlet Machine, de Robert Wilson și O trilogie greacă, de Andrei Șerban, și a continuat semnând spectacole ca Părinții Teribili, de J. Cocteau, Philoctet, de Sophocle, Regele și Cadavrul, de Vlad Zografi.

Începând din 1999 a lucrat ca regizor independent în teatre românești și maghiare, unde a regizat texte clasice și contemporane, printre care Visul unei nopți de vară, de W. Shakespeare (T.T. Piatra Neamț), Regina frumuseții din Leenane, de Martin McDonagh și Pescărușul de A. P. Cehov (T. Toma Caragiu Ploiești), Livada de vișini, de A. P. Cehov și Richard al III-lea, după W. Shakespeare (T. Național Târgu Mureș), Barajul, de Conor McPherson (ARCUB, București), Platonov, de A. P. Cehov (Teatrul Maria Filotti, Brăila), Kimberly, de David Lindsay-Abaire (T. De Comedie, București), Yom Kippur, de Hanna Azoulay Hasfari și Yonkers, de Neil Simon (T. Nottara, București) și Mlaștina, deCaryl Churchill (T. Mic, București), etc.

Pasiunea de a lucra în teatrul independent a început odată cu Oleanna, de David Mamet (T. Act, București) și a continuat cu texte ca Aproape Maine, de John Cariani (T. de Artă, București), Iluzii, de Ivan Vârâpaev (Godot Cafe Teatru, București), Vandalul, de Hamish Linklater și Yonkers, de Neil Simon (T. Unteatru, București).

Spectacolele sale au obținut numeroase premii, în țară și peste hotare, printre care Premiul UNITER 2016, pentru cel mai bun spectacol de teatru TV (Vandalul), Premiul de Regie la Festivalul internațional FESTIN 2019 (Yonkers), Premiul special al juriului, la Festivalul de teatru contemporan, Brașov 2017 (Barajul), Premii pentru cea mai buna regie, cea mai buna scenografie și cea mai buna actriţă, la Festivalul Internaţional de Teatru Studio Piteşti (Regina frumuseţii din Leenane), Premii pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, cea mai bună scenografie, rol principal feminin, rol secundar feminin, rol principal masculin, rol secundar masculin si premiul de debut, la Festivalul International Kisvarda, Ungaria, 2006 (Livada de vișini), etc.

Spectacolul Nopți albe, realizat cu studenții anului III Actorie, a primit Premiul pentru cea mai bună actriță (Marcela Nistor) și Nominalizare pentru cel mai bun actor (Alexandru Beteringhe), la Gala absolvenților UNATC, 2016.

Andreea Vulpe a susținut conferințe, masterclass-uri și workshopuri internaționale (Sundance Institute International Theatre Workshop, SUA, ITT/UNESCO - Sinaia, OLIVE - Festivalul Internațional al şcolilor de Teatru Mediteraneene, SKOMRAHI - Festivalul Internaţional al şcolilor de teatru, Macedonia, etc.) și naționale (Proiectele POSDRU ”Teatrul Modern – Mijloace Multimedia” și ”Practică Teatrală în Regiunile Centru şi Nord-Vest”,etc.).De asemenea, a depus o intensă activitate managerială, ca membru fondator al OLIVE NETWORK (Rețeaua facultăților de teatru Mediraneene), ca membru în boardul PROSPERO, Theatre Network (secţiunea Teatru din cadrul ELIA - rețeaua europeană a facultăților de artă), reprezentant al PROSPERO Theatre Network în Interarts Thematic Network, Socrates, Strand3, Tradition and Innovation, Director al Departamentului Relaţii Internaţionale al UNATC ”I. L. Caragiale” și Consilier cultural la Ministerul Culturii, cu funcţia de Şef al Direcţiei Teatrelor Private.

Director de casting al mai multor filme românești și străine, ca Restul e tăcere și Closer to the Moon (regia Nae Caranfil) sau MATRIOSHKI (Regia Guy Goossens), Andreea Vulpe a fost ea însăși actor în câteva filme, ca Declarație de dragoste (Regia Nicolae Corjos), 6,9 pe scara Richter și Filantropica (Regia Nae Caranfil).

Timp de opt ani, a predat regie la U.N.A.T.C. ”I.L. Caragiale”, București, iar începând din anul 2000 este profesor de Arta actorului, în cadrul aceleiași universități.

 

 

 

 


 

Un proiect:

pentagonb

 


Calendar

02 Decembrie 2019
Spectacol invitat în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru Tineri și&...
30 Noiembrie 2019
Spectacol invitat 30.11.2019 în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru Tiner...
29 Noiembrie 2019
Spectacol invitat în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru Tineri și&...
28 Noiembrie 2019
Ediția a XII-a 28 Noiembrie - 3 Decembrie 2019 vezi şi ediţiile anterioare
08 Iunie 2019
premiera - 8 iunie 2019 ora 20 în Amfiteatrul din Piața Sfântul Gheorghe Spec...

SUSȚINE EDUCAȚIA PRIN CULTURĂ
direcţionând 2% din impozitul pe venit

 

Alătură-te nouă!

Înscrie-te în asociaţia noastră