Festivalul de teatru "Copil în Europa"

Cătălin Ursu

CatalinUrsu 450 xii

Numele meu este Ursu Cătălin, sunt actor angajat al Teatrului Național Timișoara. Lucrez în teatru din anul 2000 de când am absolvit facultatea, iar în cei 19 ani de activitate am colaborat la un număr de aproximativ 60 de spectacole și tot atâtea roluri făcute în teatru. Work-shopurile de arta actorului, de mișcarea scenică, de improvizații colective, au contribuit la dezvoltarea mea atât artistică cât și descoperire și introspecție personală. De asemenea participarea la lecturile publice din Festivalul Dramaturgiei Românești cât și Festivalul de Teatru lectură – Dramalogue Timișoara, au făcut posibilă întâlnirea cu texte contemporane și lucrul pe text cu regizori și dramaturgi ori sub formă de work in progres, ori lectură pe textul finalizat. Aceste întâlniri stârnesc imaginația actorilor și spiritul de a crea în echipă.

Festivalurile de teatru naționale și internaționale la care am participat au făcut oportună întâlnirea cu diferiți artiști și stiluri teatrale diferite care mi-au clădit gustul estetic. Sunt interesat de noile tendințe în artă, atât în arta teatrală cât și în arta dansului, arta performance, experimente, toate formele în care se explorează spațiul scenic și combinarea diferitelor laturi artistice.

În cei 19 ani de activitate artistică am avut prilejul să mă întâlnesc cu un număr impresionant de regizori, coregrafi, scenografi, artiști vizuali, compozitori, de la fiecare având prilejul de a învăța. Rolurile în care am avut șansa să lucrez sunt dintre cele mai diverse, jucând în spectacole pe texte clasice și contemporane, în montări clasice și moderne, chiar experimentale, comedii și drame, în spectacole de teatru dans și expresie corporală, etc

Amintesc doar câteva dintre spectacolele care au dezbătut subiecte diferite din punct de vedere dramaturgic dar și ca montare și stil de joc: (2006) Autobahn de Neil La Bute, regia Radu Apostol; (2007) edward după Cristopher Marlowe, regia Szabo Istvan, (2007) Visul de Mircea Cărtărescu, regia Cătălina Buzoianu, (2008) Trei surori de Cehov, regia Ada Lupu, (2009) Poveste de iarnă de William Shakespeare, regia Alexander Hausvater; (2009) Piața Roosevelt de Deea Loher, regia Radu Afrim; (2010) Revizorul de Gogol, regia Petru Vutcărău; (2012) Cabaretul cuvintelor de Matei Vișniec, regia Ștefan Iordănescu; (2013) Prometeu înlănțuit după Eschil și Kokan Mladenovic, regia Kokan Mladenovic; (2013) Anna Karenina de Helen Edmundson după Lev Tolstoi, regia Ada Lupu; (2014) Billy mincinosul de Keith Waterhouse și Willis Hall, regia Antoanella Cornici; (2014) Daddy de Anne Habermehl, regia Mihaela Lichiardopol; (2015) Prin Vis spectacol de teatru dans, regia și coregrafia Pal Frenak; (2015) Hamlet de William Shakespeare, regia Ada Lupu; (2016) Vorbește cu mine, scenariul și regia Ion Ardeal Ieremia; (2017) Controversa de la Valladolid de Jean-Claude Carriere, regia Radu Jude; (2018) Timișoara. Capăt de linie de Peca Ștefan, regia Ana Mărgineanu

Activitatea didactică este de mare importanță pentru mine, fiind profesor de arta actorului la secția de teatru de la Liceul de artă ”Ion Vidu” Timișoara și încercând să ghidez tinerii care s-au înscris să experimenteze acestă latură artistică. De peste 10 ani am participat cu elevii la concursuri, festivaluri, activități artistice locale și naționale, munca fiind răsplătită cu premii la diferite categorii. Învățământul artistic este de o mare importanță pentru formarea gustului cultural-estetic și dezvoltarea psihologică a tinerilor.

 

 

 

 

 

Un proiect:

pentagonb

 

 


Calendar

02 Decembrie 2019
Spectacol invitat în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru Tineri și&...
30 Noiembrie 2019
Spectacol invitat 30.11.2019 în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru Tiner...
29 Noiembrie 2019
Spectacol invitat în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru Tineri și&...
28 Noiembrie 2019
Ediția a XII-a 28 Noiembrie - 3 Decembrie 2019 vezi şi ediţiile anterioare
08 Iunie 2019
premiera - 8 iunie 2019 ora 20 în Amfiteatrul din Piața Sfântul Gheorghe Spec...

SUSȚINE EDUCAȚIA PRIN CULTURĂ
direcţionând 2% din impozitul pe venit

 

Alătură-te nouă!

Înscrie-te în asociaţia noastră