Festivalul de teatru "Copil în Europa"

Festivalul de teatru pentru Copii și Tineret "Copil în Europa" (VI)

Ediția a VI-a

5-6 Iunie 2013, la Teatrul pentru Copii şi Tineret "Merlin" și la Casa de Cultură a Studenților
vezi şi ediţiile 2012(V)2011 (IV), 2010 (III), 2009 (II)

Festivalul „Copil în Europa”, trambulina viitorilor actori timişeni

Teatrul „Merlin” din Timişoara a fost luat cu asalt, ieri, de aproape două sute de copii şi adolescenţi, cea mai mare parte dintre aceştia fiind nu doar spectatori, ci şi actori, recuziteri sau voluntari ai festivalului naţional de teatru şcolar „Copil în Europa”.

Manifestarea, ajunsă la cea de-a şase ediţie, este coordonată şi în acest an de actriţa Ana-Maria Pandele de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, preşedinta fundaţiei culturale „Pentagon”, la a cărei chemare au răspuns, de această dată, 18 trupe de artă dramatică din şcolile şi liceele Timişoarei, precum şi din oraşul Recaş şi comuna Sânandrei, plus un mare număr de elevi-actori individuali, prezenţi în concurs cu monologuri şi recitaluri.

Dacă, numeric, participarea a fost uşor mai scăzută decât la ediţiile precedente, trebuie spus că entuziasmul micilor actori s-a ridicat şi de această dată la cote maxime, iar preocuparea cadrelor didactice coordonatoare pentru promovarea artelor dramatice în rândul tinerilor s-a împletit, poate mai strâns decât în anii anteriori, cu interesul pentru textele fundamentare ale culturii române – I. L. Caragiale, Alexandru Kiriţescu, Mircea Sântimbreanu, Matei Vişniec, Eugen Ionesco şi basmul popular aflându-se în graţiile pepinierelor de actori din învăţământul preuniversitar timişean.

Elevii de gimnaziu, eroii primei zile de festival, au făcut, ieri, nu doar demonstraţia familiarizării cu operele clasice (uneori probând rezistenţă actoricească pentru mai bine de jumătate de oră, precum în cazul trupei „Teatrissimo” de la Şoala „Avram Iancu”, prezentă în festival cu piesa „Gaiţele” de Al. Kiriţescu), ci şi a unei inventivităţi specifice vârstei – precum, ca să dăm un singur exemplu, membrii trupei „Masca”, interpreţii unei secvenţe din piesa „D-ale carnavalului”, care au primit celebrul mesaj cu „Mangafaua de la Ploieşti” prin SMS, pe telefonul mobil.

Notabile au fost şi interpretările actorilor de la „NIL Junior” (pregătiţi de regizoarea profesionistă Isolde Cobeţ), în vreme ce copiii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „C. Pufan” din Recaş au impresionat prin ingenuitate.

Astăzi, între orele 11 şi 18 vor intra în scenă actorii liceeni, câteva din trupele acestora – precum „Hoolelogans” de la Colegiul Naţional „C.D. Loga”, „Heavenly Hell” de la Colegiul naţional Bănăţean, „NIL” de la Liceul „N. Lenau” sau „Creativ” de la Liceul „J.L. Calderon” – dovedind, la ediţiile trecute, un standard de pregătire semiprofesionist, confirmat ulterior prin salba de premii obţinute la alte festivaluri de gen din ţară şi chiar prin admiterea unora dintre protagonişti la facultăţile de artă teatrală din ţară.

Juriul care şi-a asumat dificila sarcină a stabilirii ierarhiilor este format din profesionişti ai actului artistic: regizorul Ştefan Andrei Darida, cronicarul dramatic Mihaela Dumitraşcu, scriitoarea şi traducătoarea dr. A. M. Christi, respectiv, reprezentantul cotidianului „Renaşterea bănăţeană”, partener media al festivalului.

Autor: Laurenţiu Nistorescu / Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.  
Sursa: Renașterea Bănățeană

 

Interviu radiofonic Radio Timişoara
COPIL IN EUROPA CONCURS DE TEATRU (Radu Ciprian Pop)

 

 

 

Festivalul “Copil în Europa” şi-a decernat premiile

teatruscolar 1

Cea de-a şasea ediţie a festivalului de teatru şcolar timişorean „Copil în Europa”, unul dintre primele cinci festivaluri de gen din ţară, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Teatrul „Merlin”, şi-a stabilit laureaţii.

Astfel, Marele Premiu a revenit trupei „Heavenly Hell” a Colegiului Naţional Bănăţean, care s-a prezentat în competiţie cu spectacolul “O băncuţă”, în vreme ce podiumul secţiunii “Liceu” a fost ocupat de Trupa “NIL”(Liceul Teoretic “N. Lenau”) – locul I pentru piesa „Cerere în căsătorie” de A. P. Cehov şi, respectiv, trupa “Hoolelogans” (Colegiul Naţional “C. D. Loga”) – pentru “Ultimul Godot” de  Matei Vişniec.

De asemenea, la secţiunea gimnaziu, au fost desemnaţi căştigători membrii trupei „Theatralis Schola” (Şcoala „Avram Iancu”) – premiul I pentru piesa „Un pedagog de şcoală nouă” de Ion Luca Caragiale, respectiv, cei ai trupei “Zgomot în noapte” (Şcoala Gimnazială nr. 12) – locul II pentru schiţa “Costică, dormi?”- de Mircea Vişan.

Juriul, condus de regizorul Ştefan Darida, a decis să nu acorde premiile III, pentru a sublinia menţinerea nivelului general al festivalului la standarde ridicate. Au fost, în schimb, acordate mai multe premii speciale, acestea fiind adjudecate de formaţiile “Aslăneştii” (Colegiul Naţional “Ana Aslan”), „Merlin” şi „Creativ” (Liceul Teoretic “J.L.Calderon”), “Oblio” (Centrul “C. Păunescu” Recaş) şi “Legendarii” (Şcoala Generală Sânandrei). Ca şi la ediţiile anterioare, au fost acordate şi o serie de premii individuale, pentru tinerii actori din piesele prezentate şi pentru secţiunea de monolog – premiile I revenind următorilor elevi: Mara Clonda (Şcoala “Avram Iancu”), Francesca Fulop şi Adrian Luchian(Colegiul Naţional Bănăţean) – pentru interpretare de rol, respectiv, Mara Bugarin şi Alex Popa (Liceul Teoretic “N. Lenau”) – pentru monolog.

Organizatorul principal al festivalului a fost asociaţia “Pentagon”, coordonată de actriţa Ana-Maria Pandele, manifestarea beneficiind de sprijinul Consiliului Judeţean Timiş şi al principalelor instituţii teatrale din Timişoara. (L.N.)

Autor: Laurenţiu Nistorescu /  Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.  
Sursa: Renașterea Bănățeană

 

 

Festivalul Naţional de Teatru pentru Copii şi Tineri - ''Copil în Europa'' Timişoara

În zilele de 5 şi 6 Iunie 2013, Asociaţia Culturală ''Pentagon'' este gazda celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru pentru Copii şi Tineri ''Copil în Europa''.

În cadrul festivalului, trupele invitate vin să-şi prezinte aptitudinile dramatice şi artistice. Sunt invitate să se înscrie pentru preselecţie trupe de copii şi tineri, atât dintre cele care au mai participat la ediţiile anterioare, cât şi noi venite.

De asemenea, s-au înscris şi one man/woman show- uri, monoloage, scheci-uri, festivalul incluzând atât trupe de liceu, cât şi o secţiune junior şi mixtă.

În timpul acestor două zile participanţii nu se vor bucura doar de spectacole reuşite, ci şi de ateliere de teatru susţinute de profesionişti în diverse arte ale apectacolului din România. Mai mult decât atât, organizatorii au pregătit activităţi şi întâlniri ''informale'', unde toţi amatorii de teatru se pot cunoaşte mai bine şi se pot relaxa.

Juriul va fi format, deasemenea, din profesionişti: actori, regizori şi cronicari, precum: Ştefan Andrei Darida, Doru Maniu, Laurenţiu Nistorescu.

Intrarea la spectacolele ce ce se desfăşoară în sala Teatrului ''Merlin'' este gratuită şi reprezintă o şansă minunată de a vedea cum se naşte magia şi cum timpul îşi pierde cursul cu ajutorul unor adolescenţi plini de entuziasm şi talent.

Sursa: PORT.RO

 

... cica niste coropcari luară premiile mari

Indiscutabil ediţia acestui an (jos pălăria, Doamnă Ana Maria Pandele Andone) a fost o risipă de talent şi ambiţii de toate felurile, deopotrivă ale celor două sute de copii şi ale minunaţilor lor îndrumători... nu mai puţin ale textelor, de la clasic la improvizaţie mai mult ori mai puţin liberă.

În această situaţie, misiunea plăcută a juriului – anume aceea de a distribui cât mai multe premii câtor mai mulţi posibil – s-a ponderat cu obligaţia morală de a le ierarhiza, acordând (sau nu) şi un singur mare premiu purtător de mesaj, efigie a ediţiei: mărturisesc că nu-l vedeam acordat, până la băncuţa hâtrilor coropcari Heavenly Hell de la Colegiul Bănăţean.

Să subliniezi excepţionalitatea acestui moment teatral, viabil în exact termenii săi pe oricare altă scenă a oricărie altă manifestare de gen, înseamnă şi să vorbeşti cu mănuşi despre ce le-a lipsit celorlalte, chiar şi celor ce, pe arii mai largi ori mai înguste, au atins cote de profesionalism rar atinse de amatori.

Băncuţa a fost – este! personal sper în repetarea spectacolului în condiţii de festival – un generos show de trupă, cu trupeţi în roluri de (co-) autor, moşind în primul rând bucuria jocului, esenţială oricărei manifestări artistice, dicolo de gen, specie şi orice alteva mai doriţi să adăugaţi. Iar bucuria este cuceritoare, molipsitoare chiar: nici dacă aveam roluri scrise în piesă nu n-am fi simţit, noi, spectatorii, mai interactiv implicaţi, ca world citizen timişoreni ai zilei de azi, acum şi aici. Dear Mariana Bosneac şi Simona Goşa, poate vă va amuza să aflaţi că am trăit personal un crâmpei din textul vostru, rog luaţi-o ca o confirmare: am colindat ca la vreo două ceasuri prin Timişoara în căutare de Victoria University pentru o medicinistă străineză, până să ne dumirim că tainica sa Victoria Babieseste de fapt... neonatologia de pe Victor Babeş!

Sigur, până la urmă teatrul – ca orice altceva, muzica, romanul, poezia – e pentru fiecare cum însuşi/însăşi şi-l/o vede şi crede. Totuşi, dacă tot ne e scris să ne întâlnim între noi prin ele, mai prielnică decât orice dioramă de tempi pasati îmi pare ziua de azi, fie şi în postura exacerbată de heavenly hell.

M.A.Christi, prospector IRSCA Gifted Education, membru al juriului

<< înapoi


Parteneri:

 CASA STUDENTILOR ii logoCONSILIUL JUDETEAN TIMISinspect scolar    

Parteneri media:

 renasterearomaniapozitivaradio TM

Sponsori:

 upcorange logologo-farmecEPP Groupe EUsenator

 Afis Copil in europaVI

Un proiect:

ACPsigla

Parteneri:

  CASA STUDENTILOR ii logo


Calendar

02 Decembrie 2019
Spectacol invitat în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru Tineri și&...
30 Noiembrie 2019
Spectacol invitat 30.11.2019 în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru Tiner...
29 Noiembrie 2019
Spectacol invitat în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru Tineri și&...
28 Noiembrie 2019
Ediția a XII-a 28 Noiembrie - 3 Decembrie 2019 vezi şi ediţiile anterioare
08 Iunie 2019
premiera - 8 iunie 2019 ora 20 în Amfiteatrul din Piața Sfântul Gheorghe Spec...

SUSȚINE EDUCAȚIA PRIN CULTURĂ
direcţionând 2% din impozitul pe venit

 

Alătură-te nouă!

Înscrie-te în asociaţia noastră